30 Aralık 2008

Oyunun Kuralı - BThaber sektörün "hafızası"

Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün ülkemizdeki tarihi hemen hemen dünyadaki tarihiyle eş zamanlı adımlarla ilerledi. Ama ne yazık ki bu adımlar sektörü dünyadaki pek çok ülkede kazandığı stratejik konuma taşımaya yetmedi. 
BThaber 700. sayısına ulaştı! Toplumsal belleğin zayıf olduğu, siyasi, ekonomik, sosyal her konuda süreksizliğin yazılı olmayan bir kural haline geldiği, her şeye hep sil baştan başlamanın yorgunluğunu yaşadığımız bir ülkede, "bilgi toplumu teknolojileri" gibi hayati bir konuda yayın yapan haftalık bir gazetenin 700. sayısını görmek umut veriyor. Neredeyse 15 yılı bulan bu yayın hayatının üçte birini paylaşmış olmak da beni sevindiriyor. 
Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün ülkemizdeki tarihi hemen hemen dünyadaki tarihiyle eş zamanlı adımlarla ilerledi. Ama ne yazık ki bu adımlar sektörü dünyadaki pek çok ülkede kazandığı stratejik konuma taşımaya yetmedi. BİT sektörü siyasiler, ana akım iş dünyası ve diğer önemli aktörler tarafından sosyal, ekonomik tüm alanlarda oynaması gereken stratejik rol ile değil, temsil ettiği ekonomik büyüklük ile değerlendirildi. Bu alanda ne yapıldıysa ya AB uyum sürecinin zoruyla ya da kamu yönetiminin yönetilebilir olmaktan çıkması sonucu gereken modernleştirmeler yüzünden yapıldı. Birkaç kanun çıktı ama hala bu alanda olumsuz düzenleme anlayışı devam ediyor. Bilgi Toplumu Stratejisi e-devlete indirgenmiş durumda. Telekom sektöründe hala serbestleşme tamamlanmadı. Bilişim sektörü hala donanım ağırlıklı. Hala bir yazılım ve hizmet sektörleri stratejimiz yok. 
Sektör de bu bakımdan üzerine düşen görevi yerine getiremedi. Bu köşede yayınlanan ilk yazılarımdan birinde, "gerçek bir sektörel politika ağı"na evrilmesini dilediğim "Bilişim Sivil Toplum Örgütleri Platformu"ndan söz etmişim. Şimdi www.bsto.org adresine girdim baktım, hala 2003 yılından kalma bir "hükümete açık mektup" yayında! Sektör birlik olmaz, sivil ve sektörel kuruluşlarıyla izleme, denetleme, katılım ve politika üretme ağlarını oluşturmazsa, elbette gerçek bir oyuncu da olamaz. Eh, kimse de sizi ciddiye almaz! Bilişim STK'larına bir önerim var: BThaber'in 700 sayısını bir odaya toplayın. Buna şimdiye kadar ürettiğimiz ne kadar rapor, strateji çalışması vb. varsa ekleyin, hep beraber o odaya girin ve bir süre dışarı çıkmayın. Nerede yanlış yaptığınızı mutlaka anlarsınız! 
700. sayımız kutlu olsun!

0 comments: