17 Ocak 2012

Oyunun Kuralı - Yeni ekonominin tekerine #SOPA sokmak


Tüm sosyal medya bu etiketle kaplanmış durumda. Çünkü taslak yasalaşırsa, bunun “bildiğimiz haliyle internetin ölümü” olacağı görüşü hakim.  

Bu etiket internette her yerde: #SOPA. Tabii, Türkiye dünyadan ayrı bir gezegen olduğu için biz pek görmüyoruz. SOPA, şu sıralar ABD’de gündeme gelmiş olan “Çevrimiçi Korsanlığı Önleme Yasası” (Stop Online Piracy Act) tasarısının baş harfleri. Yasa sadece korsanlığı değil interneti de önleyeceği için, internet endüstrisinin devlerinden sivil toplum kuruluşlarına, hacker topluluklarından hukukçulara çok geniş bir kesim tarafından tartışılıyor ve bu kez internet kullanıcılarının büyük bir bölümü de bu tartışmalara katılıyor. Tüm sosyal medya bu etiketle kaplanmış durumda. Çünkü taslak yasalaşırsa, bunun “bildiğimiz haliyle internetin ölümü” olacağı görüşü hakim.
Yasaya destek verdiğini açıklayan Godaddy, EA, Sony gibi şirketler boykot kampanyalarıyla desteklerini çekmek zorunda bırakılıyor, Business Software Alliance (BSA) gibi platformlar üye kaybediyor (Kaspersky BSA’dan çekildi). Google, Facebook, Twitter, AOL, eBay gibi internet devleri ise yasayı protesto eden tam sayfa ilanlar yayınladı gazetelerde. Hatta Google ve Facebook, hizmetlerini kapatarak yasa çıktıktan sonra internetin neye benzeyeceği konusunda bir ön izleme sunacaklarını açıkladı. EFF, ACLU gibi sivil toplum kuruluşları da yasalaşması haline Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açacaklarını bildirdi.
SOPA’ya duyulan tepkinin başlıca nedenleri şunlar: ABD Anayasası'nın 1. maddesini ihlal ederek ifade özgürlüğüne kast etmek; kara listeler hazırlayarak, internet hizmet sağlayıcılarını sürece zorla dahil ederek internet sansürüne yol açmak; erişim hizmetlerini sekteye uğratmak; internet endüstrisine onulmaz zararlar vermek; özgür yazılım hareketini engellemek; kullanıcıların birer yayıncı haline geldiği web 2.0 yapısını sakatlamak; internet güvenliği konusunda ciddi zaaflar oluşturmak ve DPI gibi teknolojilerle mahremiyet ihlallerini kolaylaştırmak; korsanlığı önlemekte etkisiz kalmak; yasamanın demokratik şeffaflık ilkesini ihlal etmek; telif hakkı lobilerinin müphem çıkarlarını insan haklarının önüne koşarak yasamayı yozlaştırmak; ABD hukuksal yetkisini küreselleştirerek ülkelerin hukuksal bağımsızlığını tehdit etmek...
Yeni paradigmaya uymadıkları için atıl hale gelen ve büyük kısmı haksız olan kazançlarının buharlaşmasını önlemek adına internetin sonunu getirebilecek bir adım atan telif hakkı lobileri, bu kez kendilerinden çok daha büyük bir ekonominin tekerine SOPA soktu. Nitekim SOPA kırıldı, şimdi tasarıyı sulandırıp yeniden şanslarını deneyecekler.


0 comments: